Det umulige mulig: poliofritt India
India har dermed nådd en av de store milepælene innen folkehelse. Med en befolkning på 1,2 milliarder hvor en tredjedel lever under fattigdomsgrensen og med enorme helseutfordringer, fremstod oppgaven overveldende.
Hovedårsakene til suksessen er fremsynt lederskap og massemobilisering av frivillige i et eget polioprogram. Nær 2,3 millioner frivillige vaksinerer 172 millioner barn under fem år i hver runde. Siden 1995 da mobiliseringen startet har 12,1 milliarder vaksinedoser blitt delt ut. Fra 150,000 poliotilfeller årlig i 1985 til rundt 3000 i 1995, ble det siste tilfellet registrert i Vest-Bengal i januar 2011. Tre år uten nye tilfeller har kvalifisert India fri for polio.
- Les mer om norsk-indisk bilateral helsesamarbeid.
- Les også mer om India og norsk-indisk utviklingssamarbeid.
Tre land

Kun tre land gjenstår hvor polioviruset fortsatt herjer: Afghanistan, Pakistan og Nigeria. Norge støtter Det globale initiativet om utryddelse av polio. Målet er at polio skal utryddes innen utgangen av 2018 ved bruk av en bedre vaksine. Eksempelet fra India viser at helse er en kollektiv global interesse med mange dimensjoner, og samarbeid mellom politisk ledelse, fagmiljøer og helsearbeidere gir resultater.
Norge har lenge støttet India i kampen mot polio samt bedre vaksinasjonssystemer gjennom bistand til det globale polioutryddingsarbeidet (kanalisert gjennom WHO) og Den Globale Vaksinealliansen GAVI (introduksjon av nye vaksiner styrking av helsesystemer). Norge har også et mangeårig bilateralt samarbeid om barne- og mødrehelse (NIPI) med India.
- Dette er fantastiske nyheter for India og for resten av verden, sier Helga Fogstad, seksjonsleder i avdeling for global helse, utdanning og forskning.
Hun påpeker imidlertid at det fortsatt er syv millioner barn som ikke mottar grunnleggende vaksiner i India, og 1,4 millioner barn som dør av vaksineforebyggbare sykdommer. Ved en fortsatt satsing på helse for de fattige vil India kunne ha mye mer å feire gjennom styrking av rutinevaksinering mot dødelige sykdommer.