Ett år med FNs bærekraftsmål – hva har vi fått til?
Vi er ett år inn i arbeidet med å nå FNs bærekraftsmål. Hva ble gjort i 2016? Det skal skrives en norsk oppsummering om framdriften som både vil danne grunnlag for den årlige rapporten til Stortinget og for å dele erfaringer internasjonalt.
Det er en målsetting at arbeidet med bærekraftsmålene skal ha en inkluderende og åpen tilnærming. Vi inviterer derfor sivilt samfunn, akademia og næringsliv til å bidra på utenriks- og utviklingssamarbeidet til den norske statusrapporten.
Framgangsmåte
Vi ønsker særlig innspill på:
- Hvordan var samarbeidet med norske myndigheter i oppfølgingen av Agenda 2030 og implementeringen av bærekraftsmålene.
- Hvordan Agenda 2030 og bærekraftsmålene påvirket egne prioriteringer for utviklingssamarbeidet i 2016, gjerne illustrert med ett konkret eksempel på god praksis.
- Prinsippet om at ingen skal utelates (leave no one behind) er et overordnet mål for Agenda 2030. Det bes derfor også vurderes hvorvidt egen oppfølging av bærekraftsmålene bidrar til å bekjempe diskriminering, sikre rettigheter for utsatte grupper og å nå de fattigste.
Innspillene sendes på engelsk til agenda2030@norad.no innen utgangen av torsdag 27. april 2017.
Vi ber om en spisset tilbakemelding: Innspillet per organisasjon/institusjon/privat sektor skal ikke overskride én side.
Alle innspillene vil bli vurdert i forbindelse med utarbeidelsen av rapporten, men vil ikke bli publisert i sin helhet av Norad.
Om Agenda 2030

- Agenda 2030 med de 17 bærekraftsmålene ble vedtatt av FNs generalforsamling i september 2015 og trådte i kraft 1. januar 2016.
- Dette er en politisk og global agenda som, ved å forene sosiale, økonomiske og miljø og klimamessige hensyn, har som mål å utrydde ekstrem fattigdom innen 2030.
- Bærekraftsmålene gjelder for alle land og i alle land og er førende for norsk utviklingspolitikk.