
Kunnskap uten grenser: Kan institusjoner kopieres?
Se videospiller lengst ned i saken.
God styring gjennom kompetente og effektive offentlige institusjoner er en grunnleggende forutsetning for menneskelig og økonomisk utvikling. Mye bistand tar mål av seg å bidra til gode offentlige institusjoner i andre land – gjerne etter modell fra vestlige land.
Norge har lang erfaring med institusjonssamarbeid og kunnskapsutveksling med partnerland, og den nye regjeringen ønsker å videreføre dette arbeidet. Hurdalsplattformen slår fast at Norge skal bidra til samfunnsendring blant annet ved å bruke erfaringene fra vår egen velferdsstat og trepartssamarbeidet.
Last ned rapporten: Kunnskap uten grenser: Hvordan lykkes med kunnskapsbygging og institusjonssamarbeid?
Selv om norske institusjoner vanskelig kan “kopieres”, kan de norske erfaringene likevel være til nytte. Kunnskapsbanken i Norad bidrar til å gjøre spisskompetanse og erfaring fra rundt 20 norske statlige organisasjoner tilgjengelig for samarbeidsland i norsk utviklingspolitikk. Såkalt kapasitetsutvikling er også sentralt i andre bistandsprogrammer knyttet til forskning og høyere utdanning, multilateralt engasjement og sivilt samfunn.
Norad har samlet egne erfaringer og forskning knyttet til kapasitetsutvikling i rapporten «Kunnskap uten grenser», og inviterer til en diskusjon om hvordan best lykkes med denne formen for samarbeid.
Vi spør:
- På hvilken måte kan erfaring med vellykket institusjonsbygging i Norge være til nytte i andre land?
- Hva er suksesskriteriene for å lykkes med dette?
- Er lille rike Norge det mest relevante for fattige land, eller vil fattige land ha mer nytte av erfaringer fra land som er mindre forskjellige fra dem?
- Er bistand et nyttig verktøy i utformingen av andre lands institusjoner?
- Er bistandens styringsregime, med stor vekt på resultatmåling, hensiktsmessig i dette arbeidet?
Vi har invitert blant andre
- Arvinn E. Gadgil, direktør, UNDP Oslo Governance Centre
- Vebjørn Aalandslid,seniorrådgiver i SSB og seksjon for internasjonalt utviklingssamarbeid
- Gunvor Skancke, underdirektør, sekskjon for multilateralt samarbeid i Norad
- Toril-Iren Pedersen, underdirektør i seksjon for styresett og åpenhet i Norad
- Øyvind Eggen, ny direktør for Kunnskapsbanken i Norad
I tillegg blir det korte kommentarer, blant andre fra Daniel Rogger fra Verdensbankens nye initiativ «Bureaucracy Lab». Norads Nikolai Hegertun presenterer rapporten, mens Beate Bull er møteleder.
Om arrangementet