
Nytt evalueringsprogram retter søkelys mot sivilt samfunn
Derfor planlegger evalueringsavdelingen i Norad ikke mindre enn fire evalueringer på sivilt samfunn dette i evalueringsprogrammet for 2017-18.
Mens en av evalueringene ser på samarbeidet mellom norske organisasjoner og deres partnere, ser en annen på norsk støtte til utdanning i kriser gjennom sivilt samfunn. Det er også planlagt en egen evaluering av effekten av støtte til informasjonsformål.
- Informasjonstøtten har vært mye omdiskutert de siste årene. Vi igangsetter derfor en evaluering for å undersøke hvordan aktivitetene som har fått støtte, har bidratt til å utbre kunnskap og skape debatt om utviklingsspørsmål i den norske befolkningen, forteller Bastøe.
Evalueringen er ment å bidra til bedre måloppnåelse.
Bistandskanaler
Det nye evalueringsprogrammet ser også nøyere på andre kanaler for norsk bistand og effektiviteten i disse. I 2004 ble norsk bistandsforvaltning omorganisert. Målet var å gjøre norsk bistand mer effektiv og helhetlig. En ny evaluering skal vurdere konsekvensene av denne og senere organisasjonsendringer, og se spesielt på ansvarfordelingen mellom Utenriksdepartementet og Norad i Oslo og de norske ambassadene ute.
En annen viktig kanal for norsk bistand er multilaterale organisasjoner og fond. Hele 45 prosent av norsk bistand går gjennom disse. I 2015 tilsvarte det 15,7 milliarder kroner.
- Vi vil spesielt se på Norges deltakelse i multilaterale fond og vil vurdere hensiktsmessighet og om vi har tilstrekkelig kapasitet og kompetanse til å håndtere alle disse partnerskapene.
Fortsetter landevalueringer
I 2016 startet evalueringsavdelingen en serie med synteseevalueringer av fokusland for norsk bistand. I første omgang ble det utarbeidet rapporter om Sør-Sudan, Afghanistan og Mosambik. I 2017 tar evalueringsavdelingen sikte på å utgi rapporter om de ni andre fokuslandene.
- Disse rapportene, som systematiserer eksisterende evalueringskunnskap i en lettfattelig form, har blitt tatt vel imot av UD, ambassadene og andre som er involvert i bistand i disse landene.
- Se konklusjoner og anbefalinger fra landrapportene: Behov for bedre læring i fokusland
Et av Norges fokusland er Myanmar. Evalueringsavdelingen planlegger å benytte den kommende synteserapporten for Myanmar som grunnlag for en egen evaluering av norsk bistand til landet.
- Norsk bistand til Myanmar har økt betraktelig på relativt kort tid. Landet er blitt en «donor darling». Vi ønsker å se på hvor samstemt norsk bistand er i forhold til annet norsk engasjement i landet.
Menneskerettigheter og næringsliv
I 2017 er det ti år siden regjeringens klima- og skoginitiativ ble etablert. I den anledning er det planlagt å gjennomføre flere evalueringer under følgeevalueringen av initiativet. Allerede nå i våres ferdigstilles to evalueringer.
- Se oversikt over alle evalueringer av regjeringens klima- og skoginitiativ: norad.no/kosevaluering
En annen evaluering vil se på Norges fredsmeklingsinnsats i Colombia med vekt på å trekke lærdommer som kan brukes i fremtidige tilsvarende innsatser. Bastøe presiserer av evalueringen ikke kommer til å se på selve resultatene av fredsmeklingsinnsatsen da disse ligger lenger frem i tid.
Evalueringsavdelingen har også planer om en evaluering om menneskerettigheter og om hvordan hensynet til disse er ivaretatt i norsk bistand til næringsutvikling. Norge var sentrale i utarbeidelsen av FNs veiledende prinsipper om næringsliv og menneskerettigheter, som har vært gjeldende siden 2011.
- Evalueringsprogrammet er utarbeidet på bakgrunn av en rekke forslag og ideer som vi har fått fra UD og Norad og fra andre som er involvert i norsk bistand. Utvelgelsen av tema er gjort ut fra en vurdering av hva som er særlig relevant for norsk utviklingspolitikk og som det er behov for evalueringskunnskap om.