
Det er vanskelig å forestille seg utvikling om ikke befolkningen får tilgang til utdanning
Utdanning er noe av det viktigste for at land skal utvikle seg, og nøkkelen til å jobbe seg ut av fattigdom, mot bedre helse og økt likestilling i samfunnet.
Bærekraftsmål 4 handler ikke bare om at alle unge i verden skal få muligheten til å gå på skole, men også at de får gode lærere og kvalitet i undervisningen – hele veien fra barneskolen til universitetet eller en yrkesutdanning. Utdanningen skal være relevant for arbeidslivet.
Hvorfor er utdanning så viktig?
Når folk får utdanning har de bedre forutsetninger for å delta i demokratiet og påvirke beslutninger som har betydning for livet og levekårene deres. Innbyggere med god utdanning har også et bedre grunnlag for å stemme frem gode ledere og være gode ledere.
Videre er kunnskap en grunnstein for nye ideer og løsninger – teknologiske, medisinske og økonomiske – som kan bringe utviklingen videre.
I tillegg er utdanning et viktig skritt på veien til frigjøring, innflytelse og økonomisk uavhengighet for kvinner som lever i land med lav grad av likestilling. Der jenter får gå på skole er det også færre barneekteskap og tenåringsgraviditeter. Og unge kvinner får den kunnskapen de trenger for å ta kontroll over sine egne liv.
Pandemien har vist hvor sårbart utdanningssystemet er
Før koronapandemien gikk ni av ti barn i verden på skolen. Særlig har andelen jenter på skolebenken økt. Dette er en enorm fremgang siden 1990-tallet. Denne framgangen må vi nå kjempe for å holde fast i. Pandemien har vært et stort tilbakeslag, og mange millioner barn i utviklingsland er ennå ikke tilbake på skolebenken.
100 millioner barn fra 1.-8. klasse har nå dårligere lesekunnskaper enn det FN definerer som et minimumsnivå. Det utgjør nesten ti prosent av alle verdens barn i den aldersgruppen. Og sannsynligvis vil pandemien få store negative langtidseffekter: Tallet på barn som ikke fullfører grunnskolen vil øke.
Ett virus er alt som skal til for å gi millioner av barn dårligere livsutsikter. Dette viser hvor viktig det er å bygge sterke utdanningsinstitusjoner.
Et felles løft for utdanning
Norge spiller en ledende rolle i The Global Partnership for Education (GPE) og har siden 2011 bidratt med mer enn 3 milliarder kroner til initiativet.
Det globale partnerskapet for utdanning har som mål å få 25 millioner flere barn på skolebenken og utdanne 600.000 flere lærere. Målet er ikke bare at barn i utviklingsland begynner på skolen, men også at de faktisk lærer å lese og regne – med god kvalitet på undervisningen.
Partnerskapet består av 50 utviklingsland, giverland, multilaterale organisasjoner, privat sektor og frivillige organisasjoner. Formålet med arbeidet er også å bidra til å utvikle og støtte opp om utviklingslandenes egne planer for utdanningssektoren.
Dette er et av flere initiativ Norge og Norad støtter for å bidra til at utviklingsland når bærekraftsmål nummer om god utdanning for alle. Vi støtter også sivilsamfunnsorganisasjoner og FN-organisasjoner (Unicef og UNESCO), som jobber hardt for at alle barn i verden skal få skolegang.
Videre er Norad og Norge engasjert i nyskapende prosjekter som bidrar «digital inkludering» for å gi flere skolebarn i verden tilgang til ny teknologi og digitalt undervisningsmateriale. Dette har vist seg å være spesielt viktig under koronapandemien.

