Likestilling for utvikling

Kvinners rettigheter og likestilling er et prioritert område for norsk utenriks- og utviklingspolitikk, og et tema andre land ofte bringer opp i dialog med norske myndigheter. Norske erfaringer med likestillingsarbeid er etterspurt ettersom Norge har relativt gode resultater å vise til på dette feltet.
- Se tall fra SSB: Likestilling i Norge
Likestilling for utvikling (LIKE) startet opp i 2017. Programmet er et sentralt element i gjennomføringen av regjeringens handlingsplan for kvinners rettigheter og likestilling. Handlingsplanen konsentreres om fem tematiske satsingsområder: Kvinners økonomiske og politiske deltakelse; jenters utdanning; vold mot kvinner; seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.
Institusjonssamarbeid
Målet for programmet er å redusere fattigdom og kjønnsdiskriminering, gjennom å styrke samarbeidslands kapasitet til å utvikle og gjennomføre lovgivning og politikk som i neste omgang bedrer kvinners rettigheter og likestilling.
En norsk erfaring er for eksempel at kvinners økonomiske deltakelse har bidratt sterkt til den økonomiske veksten i Norge siden 1970-tallet. Se hvordan i denne presentasjonen fra Senter for likestillingsforskning. Samtidig har økonomisk uavhengighet har bidratt til å styrke kvinners stilling i hjem og samfunn.
Programmet skal dreie seg om faglig samarbeid om likestilling mellom Norge og myndigheter i land som etterspør kapasitets- og institusjonsutvikling. Det skal bidra til overføring av erfaringer og ekspertise mellom institusjoner på myndighetsnivå.
Organisering
Landprogram
- Bufdir om samarbeidet med SSB: Likestilling for utvikling - synliggjør det usynlige
LIKE lett
- Vídeo en español: Programa de Igualdad de Género para el Desarrollo